Een tv zender, waar halen zij hun inkomsten uit?

Televisie, sinds de eerste televisie uitzending op 2 oktober 1951 in Nederland is de ontwikkeling tot heden razend snel gegaan. Waar het een 25 à 30 jaar geleden nog een luxe was om een tv te bezitten heeft nu bijna elk huishouden in Nederland wel een televisie. Het aantal zenders is ook enorm toegenomen. Vroeger was het alleen de publieke omroep kanalen en nu zijn er allerlei extra zenderpakketten beschikbaar. De keuze is eindeloos. Maar hoe verdient een tv zender nu precies zijn geld? Zeker met alle concurrentie die er te vinden is. In deze blog lees je daar meer over.

Succes is bepalend

Zoals met alles in de wereld is succes heel bepalend, ook voor een tv zender. Wanneer een tv zender het weet te presteren om een aantal goede producties neer te zetten waardoor de populariteit van een tv zender toe neemt kan de tv zender rekenen op een flinke financiële opsteker. Succes is dus altijd bepalend voor een tv zender.

Maar in deze tijd is het lastig om tv-programma’s te maken die het grote publiek in een massa aan weet te trekken. Door de vele streamingdiensten en de mogelijkheid om online allerlei programma’s te kijken is de concurrentie nu eenmaal heel erg hoog. Tv zenders moeten daarom moeite doen om zo creatief mogelijk te zijn en aansluiting te vinden bij het grote publiek om succes te behalen.

Adverteerders en kijkcijfers

Een manier voor tv zenders om geld te verdienen is om adverteerders te vinden die het tv-programma interessant genoeg vinden om reclame blokken in te kopen. Met name door de reclameblokken verdiend een tv zender veel geld. Als een bepaald programma erg populair is kan de tv zender de vraagprijs voor advertentieruimte enorm opschroeven.

Overige activiteiten en promoties

Wanneer een tv programma goed scoort en hoge kijkcijfers heeft is het voor een tv zender ook mogelijk om andere activiteiten aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan speciale events. De populaire dagelijkse soap Goede Tijden Slechte Tijden doet dit geregeld. Speciale events waar fans acteurs en actrices kunnen ontmoeten en ze betalen dan voor zo’n fan dag.

Maar ook fan producten zijn een manier voor een tv zender om extra verdiensten te genereren. Denk bijvoorbeeld aan allerlei soorten fan producten, posters, artikelen, spaar acties. Er zijn heel veel mogelijkheden te bedenken als een tv-programma erg populair is. En de tv zenders weten dit ook en spelen hierop in. Want voor sponsors is dat natuurlijk ook erg interessant.