De geschiedenis van de televisie
We zijn er helemaal aan gewend dat we televisie kunnen kijken op ieder moment van de dag. En niet op één kanaal of in zwart witte uitvoering, nee de mooiste beelden, haarscherp en een enorm aanbod aan zenders. Maar dit is natuurlijk niet altijd zo geweest. De ontwikkeling van het televisie kijken is in een stroomversnelling geraakt de afgelopen decennia. Onze opa’s en oma’s hebben de intrede van de televisie nog meegemaakt. Maar hoe zit de geschiedenis van de televisie precies in elkaar? Dat lees je hier in deze blog.
De eerste stapjes
De geschiedenis van het ontstaan van de televisie gaat al behoorlijk ver terug. Zo ver terug dat ergens in de 18e eeuw eenlingen al bezig waren met de eerste stapjes op weg naar de uitvinding van de televisie. Zo ontwikkelde Paul Gottlieb Nipkow in 1884 de Nipkowschijf. Deze vormde de basis van de mechanische lijn op het gebied van de televisie ontwikkeling.
De Nipkowschijf werkte op basis van een snelle, draaiende platte schijf waarin kleine gaatjes in een spiraalvormig patroon waren gemaakt. Vervolgens werden de donkere en lichte gebieden met behulp van seleen cellen omgezet in activiteit, om het goed te zeggen, een elektrisch signaal. De Nipkowschijf was erg belangrijk voor de ontwikkeling van de televisietechniek.
De verdere ontwikkeling van de tv
In 1907 werden de vervolgstappen gezet in de ontwikkeling van de televisie. Onze huidige televisies zijn allemaal gebaseerd op de ontwikkelingen uit 1907. Boris Rosing en Vladimir Zworykin presenteerden een televisiesysteem zonder Nipkowschijf maar die gebruik maakte van een glazen vacuümbuis die met een elektronenbundel en een fluorescerend uiteinde op beeld werd geprojecteerd.
Uiteindelijk was het John Logie Baird die deze techniek verder ontwikkelde en in 1924 de eerste elektronische televisie presenteerde.
De eerste tv uitzending
De allereerste tv uitzending vond in 1935 plaats in Berlijn. De eerste tv uitzending in Nederland vond plaats op 2 oktober 1951. Al deze uitzendingen waren uiteraard helemaal in het zwart/wit. Overigens was er in die tijd heel weinig televisie op een dag. Er was maar één kanaal en die zond maximaal drie uur per dag uit.